Şanlıurfa / Muhabir TR
Göbeklitepe’de kazı çalışmalarının başkanlığını yapan Klaus Schmidt’in eşi Çiğdem Köksal Schmidt, Göbekli Tepe SİT alanına yol yapımı için beton dökülerek tahrip edildiğini ileri sürdü. Tepkisini facebook ve İnstagram sayfalarında dile getiren Çiğdem Köksal Schmidt, şunları yazdı:
Benden başka kimsenin
canı yanmıyor mu?
Çiğdem Köksal Schmidt |
Üzerinde iş makinelerinin eze eze bitiremediği alan da hemen bu neolitik döneme ait mimarî kalıntıların üç metre ilerisinde. Orada yüzeyde bir şey görmeyince altında da bir şey yok sanıyorlar; ama orada da 15 cm. derinlikte ana kaya üzerinde neolitik döneme ait izler var.
SİT alanına beton
döktüler
2013 yılında başlayan ahşap yürüme yolu projesinin bir kısmını sökmüşler. Neden? Başka bir güzergâh saptamışlarmış! Yeni saptanan güzergâh, tam da Klaus’un ziyaretçi yoğunluğu yönelmesin diye ferah tuttuğu bir alanda. “Eski tren yollarından kalma ahşaplarla yürüme yolunu aşağıdaki ziyaretçi merkezinin oraya kadar kesintisiz yapacağız. SİT alanına kesinlikle beton dökmeyiz. Asfalt yapmayız” demişlerdi, Klaus hayatta iken. Onun yapılmasını istemediği, Göbekli Tepe’yi tahrip edeceğini bildiği her şeyi koştura koştura yapıyorlar. Bu sabah Göbekli Tepe’yi ziyaret ettiğimde nasıl hızlı bir tahribat vardı, anlatamıyorum. Ben, ‘tahribat’ diyorum, onlar “Doğuş yol yapıyor, proje böyle” diyorlar. Bir tane arkeolog, Bakanlık Temsilcisi, müze görevlisi yok alanda.
Arkeologlara
tanınmayan ‘istediğini yap’ izni müteahhitlere mi tanınıyor?
Bir arkeolog, neredeyse çevre gezisi yaparken bile ancak
Bakanlık Temsilcisi ile hareket edebilirken, ihale alan inşaat şirketlerine SİT
alanlarında süresiz dolaşım ve “ne istersen onu yap” izni mi veriliyor?”
Göbeklitepe
Göbeklitepe Arkeolojik Alanı, Şanlıurfa kent merkezinin 18 kilometre kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarındadır. Alan 1963 yılında, İstanbul ve Chicago Üniversitelerinin ortaklığıyla gerçekleştirilen bir yüzey araştırması sırasında keşfedilmiş ve “V52 Neolitik Yerleşimi” olarak tanımlanmıştır. Alanın gerçek değeri, 1994 yılından sonra başlatılan kazı çalışmaları ile ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu çalışmalar sonrasında, Göbeklitepe’nin 12000 yıl öncesine uzanan bir kült merkezi olduğu anlaşılmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder