20 Mart 2018 Salı

Bilimadamlarımız, 3 yıl süren bir çalışma sonucunda, 13’üncü yüzyıldan kalma Osmanlı oklarının biçimlerinden menzillerini hesapladılar

Karacahisar Kalesi'nde bulunan ok uçlarından bazıları
Eskişehir / Muhabir TR

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Altınsapan ve Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abidin Kılıç, Osman Bey tarafından 1288’de fethedilen Osmanlı Beyliği’nin kurulduğu Karacahisar Kalesi’nde bulunan okların temren şekilleri ve ağırlıklarından hareketle menzillerini hesapladılar.


1999 yılında merhum Prof. Dr. Halil İnalcık tarafından başlatılan kazı çalışmalarında bulunan farklı şekillerdeki 96 adet ok ucu, önce temrenlerine ve ağırlıklarına göre tasnif edildi. Daha sonra, 8 ayrı tipteki ok uçlarının aynı formlarda olmasının sebepleri araştırıldı. Saniyede 50 metre hızla atılan; ucu 5, sapı 30 gram ağırlığı standart veri olarak belirleyen akademisyenler, ok uçlarının kütlesi ve şekline göre hareketleri sırasında oluşacak sürtünmeyi hesapladılar. 3 yıl süren çalışma sonucunda okların menzillerini hesaplamayı başardılar. Hesaplamaya göre, Osmanlı’nın fethettiği ilk kalenin muhasarasında kullandığı okların menzillerinin 216 ila 260 metre arasında olduğu belirlendi.

Doç. Dr. Abidin Kılıç, bu sonucun, ok uçlarının bilinçli olarak farklı amaçlar için farklı tiplerde üretildiğini gösterdiğini belirtiyor. Kılıç, sosyal bilimlerde yapılan bu çalışmanın fizik gibi bir alanla sonuç üretmesinin heyecan verici olduğunu ifade ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder