24 Şubat 2018 Cumartesi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu: Tarihî Elektrik Fabrikasını satmak yerine bize verin, restore edip kültür dünyamıza kazandıralım

Tarihî Elektrik Fabrikası
İzmir / Muhabir TR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hükümet tarafından özelleştirme kararı alınan tarihî elektrik fabrikasını restore edip, kültürel faaliyetlerde kullanılmak üzere İzmir’e kazandırmak istediklerini belirterek, fabrika binasının belediyeye verilmesini istiyor.

Kocaoğlu, sanayileşme sürecinde İzmir’in sembol yapılarından biri olan tarihî Havagazı Fabrikası’nı 2008 yılında restore ederek şehrin en önemli cazibe merkezlerinden biri haline getirdiklerini hatırlatıyor ve Elektrik Fabrikası’nı da aynı şekilde İzmir’in sosyal hayatına kazandırabileceklerini kaydediyor.

Restore edilen Havagazı Fabrikası
Başkan Kocaoğlu, 11 Ağustos 2016 ve 20 Ocak 2017 tarihlerinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na yazı yazarak Tarihi Elektrik Fabrikası’nın kente kazandırılması için tahsisini istediklerini ancak cevap alamadıklarını belirtiyor. Kocaoğlu, konuya dair talebini şöyle dile getiriyor:

“Burası, İzmir’in endüstrileşme tarihi için önemli bir yapıdır. 20 yıldır hiçbir şey yapılmadığı gibi, kamunun elinden çıkarılarak özelleştirilmesi, kentin belleğini de yok edecektir. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, yapının restore edilerek kentin günlük hayatına kazandırılmasına konusunda ortak çalışma yapmaya hazırız. Bu satış karanının gözden geçirilmesini ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisini talep ediyoruz.”

Fabrikanın geçmişi

1928 yılında inşa edilen ve deniz suyu kullanılarak kömürden elektrik üretimi yapılan Elektrik Fabrikası’nın yönetimi 1944 yılında İzmir Belediyesi’ne geçti; 1971’de de Türkiye Elektrik Kurumu’na devredildi. Faaliyetlerine 1989 yılına kadar devam eden yapının mülkiyeti, sırasıyla TEK, TEAŞ, Gediz A.Ş. ve son olarak da TTA Gayrimenkul A.Ş.’ye geçti. İzmir’in endüstri sürecindeki ilk yapılarından biri olan fabrika, üretim faaliyetine son verildikten sonraki süreç içinde kullanılmadı. Atıl vaziyette kalan yapı büyük ölçüde tahrip olarak yıkımın eşiğine kadar geldi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder