9 Haziran 2018 Cumartesi

Yozgat Saat Kulesi, 110 yıl sonra ilk kez onarılacak


Yozgat / Muhabir TR

Yozgat’ın en bilinen sembollerinden birisi olan Saat Kulesi, yapımının üzerinden geçen 110 yılın ardından ilk kez geniş çaplı bir tamirattan geçirilecek.

Tevfikzade Ahmet Bey’in belediye başkanlığı zamanında Şakir Usta adındaki bir ustaya yaptırılan ve Yozgat’ın en bilinen sembolü haline gelen Saat Kulesi, restore edilecek. Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre Sultan 2. Abdülhamid döneminde 1908 yılında yapılan kule, 110 yıl sonra ilk kez tamirat görecek.

Saat Kulemizi gençleştireceğiz

Yozgat Belediyesi Başkan Yardımcısı Serdar Açıkgöz, hazırladıkları restorasyon projesini Anıtlar Kurulu’na sunduklarını, projenin onaylanmasının ardından muhtemelen Temmuz ayında ihaleye çıkacaklarını söyledi.

Geçen yıllar içerisinde Saat Kulesi’nin bazı kısımlarının tahrip olduğunu belirten Açıkgöz, kulede ölçümler yapıldığını ve kulenin rölövesinin alındığını kaydetti. Açıkgöz, “Birkaç aylık bir süre içerisinde Anıtlar Kurulu tarafından onaylandıktan sonra ihalesini yapıp, saat kulemizi gençleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Tamiratı erbabı yapacak

Yozgat Belediyesi Başkan Yardımcısı Serdar Açıkgöz, Saat Kulesi’nin Yozgat’ın sembol bir yapısı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Ahşapları yenilenecek, korkulukları yenilenecek. Deformasyona uğrayan taşlar, orijinalleri ile değiştirilecek. Silmelerinde meydana gelen problemler giderilecek. Üzerinde bulunan saat, şu anda çalışmıyor. Onun da mekanizması komple yenilenecek. Saati, inşallah çalışır hale gelecek. Çatı kaplaması da komple değişecek. Belli yerlerinde doku kayıpları var; onlar değişecek. Daha önce aydınlatması ile ilgili izin almıştık. Restorasyon sonrasında da izin alabilirsek tekrar aydınlatmasını da yaptıracağız. İhaleden sonra bu işlerin erbabı bulunup yapılacak.”

Yozgat Saat Kulesi’nin tarihçesi

Yozgat Saat Kulesi, şehrin merkezinde yükselen kare prizma gövdeli uzun bir kuledir. Kuleyi, Tevfikzade Ahmet Bey, Belediye Başkanlığı sırasında yaptırmıştır. Mimarı Şakir Usta’dır. Kesme taştan yapılmıştır.

1902- 1908 Tarihli Ankara Salnamesi’nde, saat kulesinden ayrıntılı bir şekilde bahsedilir. Yapıyla ilgili birçok yayında, 1908 tarihinde inşa edildiği belirtilir. Ayrıca Saat Kulesi’ni yaptıran Tevfikzade Ahmet Bey’in 2. Belediye Başkanlığı, 1908-1909 tarihleri arasındadır. Bu bilgilere dayanılarak, yapının 1908’de, Sultan 2. Abdülhamid döneminde yapıldığı kabul edilmektedir.

Saat Kulesi’nin yapı özellikleri

Kule, enine silmelerle altı kata bölünmüştür. Üst kısmı, şerefe gibi balkonla çevrilmiştir. Üzerini çan şeklinde bir külâh örter. Külâhın altında, her yüzeyde bir saat kadranı yer alır. Çanı 288 kg. ağırlığındadır. Çanın topu, sekiz parça 282 kg., Saatin topu, 50 kg. ağırlığındadır. Çanını yukarıya, iki kırmızı Lira karşılığında, Hamal Kör Musa çıkartmıştır. Her yarım ve tek saatlerde ispatlı olarak çalan saatin üzerinde Norez’Jura ve L.D. Odobey Gadet yazılıdır. Kuleye, kuzeydeki yuvarlak kemerli kapıdan girilir ve zikzak şeklindeki ahşap merdivenlerle çıkılır. Şerefenin altında aşağı doğru her katta küçük yuvarlak kemerli bir pencere bulunur.

1978 yılında, Gayrimenkul Eski Eserler Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından, “korunması gerekli kültür varlığı” olarak tescil edilen Saat Kulesi, çevrenin bilinen tek saat kulesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder