23 Mart 2018 Cuma

Afyonkarahisar, lavanta yetiştiriciliğinde Türkiye’de 2. sırada


Afyonkarahisar / Muhabir TR

Geçmiş yıllarda Türk hanımları, güzel kokması için çamaşırların, kıyafetlerin arasına lavanta çiçekleri serpiştirirlerdi. Bu sebeple, sadece isminin anılması bile zihnimizde güzel çağrışımlar uyandırır. Bir çiçek olarak tek bir buket halindeyken de, ekildiği tarlalarda toplu haldeki görüntüleriyle de gönlümüze hoşluk veren lavanta, kokusuyla da içimize eflâtun ferahlıklar üfler…

Lavanta, günümüzde ise kullanım alanı hayli genişlemiş bir bitki. Çiçeklerinden ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağ, dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağdan birisi. Lavantanın uçucu yağı, en fazla kozmetik ve parfüm sanayisinde kullanılıyor. Bunun yanı sıra, güzel kokusu sebebiyle sabun yapımında, ilaç sanayisinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici özellikleriyle de aromaterapide kullanılıyor. İdrar arttırıcı ve romatizma ağrılarını dindirici etkisinin olduğu da kaydediliyor. Lavanta çiçekleri sedatif etkisinden dolayı, çay gibi demlenerek de kullanılıyor.

Valilik tarafından verilen bilgiye göre Afyonkarahisar, bu güzel ve değerli bitkinin yetiştirilmesinde Türkiye’de 2. sırada yer alıyor. Şehirde bu konuda öncülüğü, Dazkırı ilçesi yapıyor; zira ilçeye bağlı 3 köyde 800 dekar alanda lavanta yetiştiriliyor.

Dazkırı Kaymakamlığı, 2014, 2015 ve 2016 yıllarında valiliğin de desteğiyle, lavanta üretimini şehrin tamamına yaymak için çalışmalar yapmıştı.

Afyonkarahisar Tıbbî ve Itrî Bitkiler Merkezi de, şehrin sahip olduğu önemli avantajlardan birisi. Merkez, Türkiye’de yayılış gösteren her türlü tıbbî ve ıtrî bitkiden, ilaç, gıda, kozmetik gibi farklı sektörlerde hammadde olarak yararlanılması amacıyla uygulamalı araştırmalar yaparak ülke ekonomisine değeri yüksek yeni ürünler kazandırmak amacıyla kurulmuş. Merkezin diğer amaçları şöyle sıralanıyor:

Tıbbî ve ıtrî bitki türlerinin yetiştirilmesi ve bunlardan yararlanılması konularında ziyaretçilere uygulamalı eğitim verilmek.

Ülkemizde, tıbbî ve ıtrî bitkilerden elde edilen ürünlerin ticaretini yapmayı amaçlayan girişimcilere teknik destek sağlanmak. 

Bünyesinde oluşturulacak tıbbî ve ıtrî bitkiler bahçesi ile gelen ziyaretçilere ülkemizin endemik, tıbbî ve ıtrî bitkilerini tanıtmak. 

Dünyada ve ülkemizdeki tıbbî ve ıtrî bitki ticaretini takip etmek. 

Ülkemizde yetişmeyen ekonomik değeri yüksek bazı tıbbî ve ıtrî nitelikli bitki türlerinin yetiştirilmesi imkânlarını uygulamalı olarak araştırmak.

Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Afyonkarahisar Tıbbî ve Itrî Bitkiler Merkezi, akıllı yeşil bina özelliği taşıyor. Kendi elektriğini üretiyor. Isıtma ve soğutmasını topraktan sağlıyor. Atıklarını geri dönüştürüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder