1 Mart 2018 Perşembe

Fırat Üniversitesi, 3 bin 72 dönüm arazinin üniversiteden alınarak
Dubai merkezli Armada Holding Group’a tahsis edilmesi teklifini reddetti

Fırat Üniversitesi Senatosu, 1971 yılında üniversiteye tahsis edilmiş olan 3 bin 72 dönümlük arazinin, Muhammed Rahif Hakmi’nin sahibi olduğu Dubai merkezli Armada Holding Group’a tahsis edilmesi teklifine tepki göstererek, teklifi kabul etmeyeceklerini bildirdi.

Fırat Üniversitesi Senatosu tarafından kamuoyuna yapılan yazılı açıklamada, Elazığ’da özellikle son yıllarda üniversite arazisinden tahsisin kaldırılarak çeşitli amaçlarla kullanılmasına yönelik çabaların sürdüğünü görmekten derin üzüntü duydukları ifade edildi. Açıklamada, “Fırat Üniversitesi’nin ilimizin önemli bir değeri olduğunu hatırlatır, kampüs alanlarımızla ilgili bu tür tahsis taleplerinin Üniversitemiz Senatosu tarafından onaylanmadığını beyan ederiz” denildi.

Yapılan açıklama, şöyle:

“Üniversitemizin Kesikköprü Kampüs alanında yurtdışı kaynaklı Armada Holding Group tarafından gerçekleştirilmesi planlanan projeyle ilgili olarak son günlerde çıkan çeşitli haberler ve görülen lüzum üzerine Fırat Üniversitesi Senatosu tarafından Kamuoyunun bilgilendirilmesi zorunlu hale gelmiştir.

Üniversitemizden talep edilen söz konusu alan 14.10.1971 tarihinden itibaren Fırat Üniversitesine eğitim maksadıyla tahsis edilmiş olup, bahse konu alanda halihazırda İletişim Fakültesi, Merkezi Laboratuvar, Tarım ve Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Merkezi ile çiftçilerimize hayvancılık konusunda sürekli eğitim veren Çiftçi Eğitim Merkezimiz faaliyetlerine devam etmektedir.

Bununla birlikte, söz konusu arazide Üniversitemizin ihtiyacı olan ve stratejik planımız çerçevesinde yıllara yayılmak suretiyle gerçekleştirilecek olan; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Hastanesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu, İnsansız Hava Araçları Merkezi ve Hava-Araç Pisti kurulmasına ilişkin Master planımız, kuruma tahsis edilen yatırım bütçesi çerçevesinde uygulamaya konulmuştur.

Fırat Üniversitesi; başta eğitim ve Ar-Ge faaliyetleri olmak üzere ilimize, bölgemize ve Ülkemize kalkınma odaklı her türlü desteği vermektedir. Fırat Üniversitesi sadece ilimizde değil bölgesinde gerçekleştirilecek olan her türlü eğitime yönelik yatırıma geçmişte olduğu gibi bugünden sonra da tüm desteğini vermeye kararlıdır. Ancak, Armada Holding Group adlı yabancı şirketin proje tanıtım toplantısında sunulan proje kataloğunda, söz konusu proje için Fırat Üniversitesi Kesikköprü Kampüs alanında toplam 3072 dönümlük arazinin istendiği görülmektedir. Kendi kataloglarında sunmuş oldukları proje ayrıntılarına bakıldığında, talep edilen alanın yaklaşık %20’sinin eğitim amaçlı olarak, geriye kalan 2300 dönüm civarındaki arazi üzerinde ise golf villaları, dubleks evler, apartmanlar, ticari alanlar, alışveriş merkezi, otel, çeşitli eğlence tesisleri ve spor alanları yapılmak istendiği anlaşılmaktadır.

Bu arazinin tahsisinin yapıldığı yıllarda Üniversitemizde sadece yaklaşık 100 öğrencisi bulunan Veteriner Fakültesi ile 300 öğrencisi bulunan Mühendislik Fakültesi’nin olduğu göz önüne alındığında; halihazırda 46.000 öğrencisi olan Üniversitemizin akademik vizyonu ve hedefleri, kurulması planlanan fakülteleri ile Ar-Ge merkezleri ve her geçen yıl artmakta olan öğrenci sayıları, Kesikköprü Kampüs alanının tamamına duyulan ihtiyacı elzem kılmaktadır.

Fırat Üniversitesinin gelişimini ve geleceğini öngörerek, bu kampüs alanlarının tahsisi için çaba gösteren Elazığ’ın ileri gelenleri ile tahsisi onaylayan Bakanlar Kurulu üyelerinin bu ileri görüşlülüğüne karşılık; tahsisten 40-50 yıl sonrasında, başka illerdeki “Üniversiteyi sahiplenme ve ona her türlü yardım ve katkıyı sağlama” çabalarına karşılık, şehrimizde özellikle son yıllarda Üniversite arazisinden tahsisin kaldırılarak çeşitli amaçlarla kullanılmasına yönelik çabaların sürdüğünü görmek, Üniversitemiz camiasını derinden üzmektedir.

Sonuç olarak; 120.000’i aşan mezunuyla Ülkemizin siyasi, bürokrasi, sanayii ve sosyo-ekonomik alanlarındaki katkısı bütün kesimlerce bilinen ve dünyada önemli bir saygınlığı olan Fırat Üniversitesi’nin ilimizin önemli bir değeri olduğunu hatırlatır, kampüs alanlarımızla ilgili bu tür tahsis taleplerinin Üniversitemiz Senatosu tarafından onaylanmadığını beyan ederiz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur…”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder